Person med hörlurar som tittar på en iPad

Ta del av svensk kultur hemifrån – helt gratis!

Publicerad: 27 april 2022

Tack vare internet går det idag att ta del av svensk kultur var du än befinner dig i världen. Även om du bott utomlands en längre tid är du kanske fortfarande intresserad av att hänga med i svenska nyheter, böcker, musik, teater, tv-serier och det svenska språket?

Här har vi samlat några av alla de källor där du kan titta, lyssna och läsa helt utan någon kostnad.

Böcker

SWEA-Biblioteket
SWEA San Franciscos egna bibliotek har ett stort utbud av svenska böcker. Du kan läsa mer om biblioteket i ett nyligen publicerat blogginlägg.

Svenska bibliotek
Om du redan har ett giltigt lånekort hos ett svenskt bibliotek kan låna e-böcker och ljudböcker via deras webbsida. Observera att det ofta inte går att skaffa eller förnya ett svenskt bibliotekskort om du inte är skriven i Sverige.

Litteraturbanken.se
På Litteraturbanken finns tusentals svenska klassiska verk av kända författare. Du hittar bland annat böcker av Selma Lagerlöf, August Strindberg, Hjalmar Söderberg och Karin Boye. Allt är tillgängligt helt gratis på webbplatsen och många av böckerna går att ladda ner för att läsa på en läsplatta, surfplatta eller mobiltelefon.

Stockholms stadsbibliotek

TV & Film

Svtplay.se
Även om en stor del av SVT Play och SVT Öppet arkivs material endast går att se i Sverige (om du inte använder en VPN-tjänst), finns där en hel del som är tillgängligt i hela världen. Du hittar nyhetsprogram, dokumentärer, tv-serier, barnprogram med mera.

Filmarkivet.se
Filmarkivet samlar bland annat kort-, dokumentär- och reklamfilmer från det senaste århundradet.

Radio & Musik

Sverigesradio.se
Sveriges Radio är en skattkista för nyheter, poddar, dokumentärer med mera. Utöver klassikern Sommar och Vinter i P1 är det värt att nämna deras dramaklassiker, ljudböcker och program om svensk historia.

Sweden.se:s spellistor
Sweden.se, som drivs av Svenska institutet, har en egen profil på Spotify med svensk musik. Här kan du lyssna på låtar av svenska artister och svenskproducerade världshitar.

Teater & Opera

Operanplay.se
På Kungliga Operans digitala scen finns utvalda föreställningar av opera och balett.

Dramaten.se
Dramaten Play innehåller inspelade föreställningar, konserter och andra evenemang.

Riksteatern.se
Även Riksteatern har ett digitalt bibliotek. Föreställningarna finns tillgängliga under en begränsad tid.

Nordiska museet

Museum

Nordiskamuseet.se
Digitala visningar från Nordiska museets utställningar.

Modernamuseet.se
Moderna museet har regelbundet digitala visningar och alla tidigare visningar går att se i efterhand.

Kungligaslotten.se
Upplev de kungliga slotten genom filmer och VR-turer.

Svenska språket

Svenska.se
Svenska.se är Svenska Akademins samlade sida med de tre ordböckerna SAOL, SO och SAOB samt Svenska Akademiens grammatik (SAG).

Isof.se (Institutet för språk och folkminnen)
Isof är en statlig myndighet med ansvar att sprida kunskap om språk i Sverige. Här hittar du bland annat en frågelåda och nyordslistan med nytillkomna ord i svenskan. Här finns också en kunskapsbank om bland annat dialekter, namn och minoritetsspråk.

TT-språket
TT Nyhetsbyråns riktlinjer och skrivregler som i stor utsträckning följs av svenska medier.

Bubblare – svenska originalserier från strömningstjänsterna

Ett extratips som inte är helt gratis utan som kräver att du prenumererar på respektive strömningstjänst är att det under de senaste åren producerats flertalet svenska serier till HBO och Netflix.

Netflix: Kärlek & Anarki (Love & Anarchy), Snabba Cash, Folk med ångest (Anxious People), Young Royals, Störst av allt (Quicksand), Den osannolika mördaren (The Unlikely Murderer), Bonusfamiljen (Bonus Family).

HBO Max: Lust, Björnstad (Beartown)

 

Text: Pernilla Jansdotter
Foto: Susanne Walström, Jann Lipka, Ingemar Edfalk / imagebank.sweden.se