San Francisco

Bibliotek

Vi är väldigt stolta över att vi har ett alldeles eget bibliotek med svenska böcker i San Francisco. Som SWEA-medlem är du välkommen att låna böcker till både vuxna och barn.

Volontärer turas om att hålla biblioteket öppet, och vi har vanligtvis öppet första torsdagen i månaden kl. 13.30. Vi meddelar alltid öppettider i månadens nyhetsbrev. När det är möjligt ser vi också till att det finns lånemöjligheter när vi har andra program på biblioteket.

BOKLISTAN VUXNA
BOKLISTAN BARN

Vi bibliotekarier önskar dig varmt välkommen och hoppas att du kommer att stödja verksamheten genom att komma till biblioteket och låna, låna, låna!

Bibliotekets adress:

The Swedish American Hall
2174 Market Street
San Francisco, CA 94114

SWEA San Franciscos bibliotek

Margareta Gottreich startade SWEAs bibliotek i början av 1980-talet och böckerna var samlade hemma hos Margareta där en grupp också träffades varje månad för att diskutera vad man läst. När Margareta flyttade från Marin, blev böckerna hemlösa i många år, men vi närde alltid ett hopp om att få ett samlat bibliotek någonstans.

Möjligheten till ett SWEA-bibliotek kom när Swedish American Hall på Market Street i San Francisco renoverades. Detta tog flera år, men till slut var vårt bibliotek på översta våningen färdigt och bokhyllor inköptes av SWEA. Invigningen skedde den 3 april 2005 och biblioteket har fått namnet “Margareta Gottreichs bibliotek”.

En gång om året går vi igenom vårt bokinnehav och rensar ut äldre och mindre lästa böcker till förmån för nyinköp av skönlitteratur och svensk historia, och inte minst är vi välförsedda vad gäller våra populära nordiska deckarförfattare! De böcker vi rensar ut går till försäljning på vår årliga julmarknad, så inga böcker går till spillo! Och på det sättet får vi rum för alla våra nyförvärv – under de senaste åren har vi köpt ca 30 nya böcker per år! För att inte tala om alla donationer vi får av både gammalt och nytt. Så, alltid finns där något att läsa, som du inte läst förut. Vår kapacitet ligger runt 600 böcker, och det är fullt i hyllorna!

Tipsa biblioteket!

Tre svenska böcker av deckarförfattare ligger i en hög.

Vi vill gärna ha rekommendationer från dig på vilka böcker du skulle vilja se på biblioteket! Flera av oss reser till Sverige under året och kan ta med oss böcker tillbaka – vill du också erbjuda dig att ta någon bok i din egen resväska, så är vi bara tacksamma! Hör av dig till oss om du kan bidra med rekommendationer och/eller har litet extra plats i bagaget. Vårt sortiment består av böcker av svenska eller andra skandinaviska författare, skrivna på svenska så klart, men vi vill också gärna ha rekommendationer på talböcker, för de som föredrar den bokformen.

Kontakta bibliotekarie Gun Bolin om du har frågor eller rekommendationer. Har du själv svenska böcker av nyare årgång som du inte vill behålla – tänk då gärna på biblioteket! Vi tar tacksamt emot både böcker och veckotidningar, och om du kontaktar någon av bibliotekarierna, kan vi skicka information om vilka slags böcker vi för närvarande kan ta emot, samt ordna överlämnande av böckerna.

Kommande aktiviteter