Boktips från Bokklubbarna

Publicerad 14 augusti 2020

Att drömma sig bort med hjälp av en god bok kan nog kännas lite extra viktigt just nu. Men vad ska man läsa? Sassa har tillsammans med Gun och Tinna satt samman en lista med boktips från diverse Swea-medlemmar. Här hittar du tips om allt från Zlatans självbiografi till Maja Lundes ”Binas historia”. Listan innehåller böcker av svenska författare men även amerikanska favoriter, samt tips om hur du får tag på dessa dyrgripar! Trevlig läsning!

BOKTIPS augusti 2020

                  

Fredrik  Backmans ”Björnstad” fångar det svenska småstadslivet. En roman om våra cementerade kulturer, och den frihet och de tvång de skapar. Avskräcks icke av hockeykopplingen, det kunde lika gärna vara handboll, eller fotboll eller akademia.

Lisa Sees ”The Island of Sea Women”. En roman om dykerskorna på koreanska ön Jeju. En underhållande och gripande roman, som engagerade mig och fick mig att långa stunder lägga ner boken för att läsa mer om Koreas historia och kultur, och fundera på var jag kan hitta omogna persimonfrukter.

David Levithan ”Every Day”, är en roman, som gör att man funderar lite extra över vem man egentligen är. Om en människa som varje dag vaknar till en ny identitet.

Zlatan och David Lagercrantz “Jag är Zlatan: Min Historia” där Zlatan ger en helt ny och skakande bild av uppväxten i Rosengård och Helena, barnen och om livet bakom strålkastarljuset.

Sofie Sarenbrandt ”Mytomanen” är den åttonde boken i serien om den orädda kriminalinspektören Emma Sköld och utforskar teman som fördomar, utanförskap, klasskillnader och framför allt lögner. Vem kan de egentligen lita på?

Amelia Adamo ”Kvinnoarvet” berättar Amelia personligt och inspirerande om livet som kvinna och de erfarenheter som uppväxten och karriären gett henne.

               

Isabel Boltenstern ”Lycka till med resten av livet” ger dig de verktyg du behöver för att leva hållbart. Hon ringar in de utmaningar vi möter dagligen i form av maktstrukturer och orimliga krav och lär oss hur vi kan hantera stress, prestationsångest och dåligt samvete på ett mer konstruktivt sätt.

Patrick Svensson ”Ålevangeliet” är en bok om världens mest gåtfulla fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Men också en bok om författaren och hans far och hur ölen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas.

Delia Owens ”Där kräftorna sjunger” (Where the Crawdads Sing) är en oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Hon kallas Träskflickan och i många år har det spritts elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död blir hon misstänkt och mordutredningen inleds. Men Kya är långt från den obildade enstöring som alla tror och snart uppdagas sanningen om hennes liv. Den mest sålda boken i USA 2019.

Roy Jacobsen ”De osynligas hav” utspelar sig i ett kargt nordnorskt kustområde på tidigt 1900-tal. Där bor endast en familj, och boken följer dottern Ingrid under hennes första tjugo år. Livet är hårt, prövningarna många och kärleken till naturen och fiskelivet är något man verkligen får ta del av.

Maja Lunde ”Binas historia” spänner över 3 olika tidsåldrar – 1800-talets England, USA 2007 och Kina 2098 – och alla har de gemensamt att utan bin är mänskligheten förlorad. Spännande läsning som knyts ihop på ett dramatiskt sätt!

Jonas Gardell ”Till minne av en villkorslös kärlek” är en djupgående släktkrönika, som speciellt handlar om Jonas Gardells speciella förhållande till sin mamma Ingegärd. Mamman är en frikyrkodotter, som gifter sig med Bertil, och tillsammans ska de erövra världen. Barnen föds, mycket blir annorlunda än Ingegärd tänkt, och hennes värld rasar så småningom. Kärleken mellan mor och son är väldigt speciell, och beskrivs med ömhet, humor och smärta – en bok som rör djupt bland känslorna.

Vill man bara glömma verkligheten och ha en anledning att inte titta på nyheter så rekommenderar jag Patrick O’Briens serie om kapten Aubrey. 22 böcker minst tror jag. Alla handlar om kapten Aubreys strävan i den brittiska 1800-talsflottan, sjöslag och politik. Det knakar i skrovet, och tjuter i tackel o tåg. Samma tema i alla böcker, man avundas Mr O’Briens förmåga att variera samma tema om och om igen. Peter Weir förstörde allt med att blanda ihop alla böckerna och göra en enda ynklig film. Som sagt perfekt om man bara vill stanna hemma o tjura tills det ser ljusare ut.

Böcker av författaren Mark Levengood – lättlästa feel good böcker fyllda av klokhet, värme och galenskap.

För barn rekommenderas trilogin ”Vems lilla mössa flyger”, ”Korken flyger” och ”VLMF”, Barbro Lindgrens bästa. Svåra att få tag på, men värda sin vikt i guld. De är som ett kinderägg – man förlänger sitt liv, man boostar sitt immunförsvar och man utvecklar sin och sina barns humor – tre saker i en!

Rekommendationer på var du hittar svenska böcker att läsa/lyssna på:

 

Text och Bild: Sassa Oznowicz