Deltagare skålar runt ett bord på SWEA San Franciscos årsmöte

Rapport från årsmötet 2023

Publicerad: 9 mars 2023

Äntligen kunde vi ses “på riktigt” för SWEA San Franciscos årsmöte den 26 februari! Det var 66 glada SWEOR som trotsade både regn och snö (!) för att ta sig till Basque Cultural Center i South San Francisco, där vi avnjöt både god lunch och semla tillsammans. Det var fantastiskt att kunna mingla och prata med varandra, och så klart höra mer om allt som SWEA åstadkommit under 2022, och spännande planer för året framöver. 

 

 

Årsmötet är en viktig årlig sammankomst, eftersom medlemmarna då samlas för att få inblick i avdelningens verksamhet, och ge sitt godkännande kring exempelvis budget och inkommande revisionskommitté. Under mötet välkomnade vi även Charlotte Ferrey, som valdes till ny ordförande för SWEA i San Francisco i december och officiellt tillträdde den 1 januari. Vi avtackade den avgående ordföranden, Cecilia Hägglund, för hennes arbete under året, samt de styrelsemedlemmar som avgick. 

Året som gick

Mycket har hänt under 2022 – här är några av höjdpunkterna som nämndes på årsmötet:

 • Vi hade hela 165 SWEA-träffar runt om i Bay Area! Detta inkluderade bland annat möten inom SWEA Professional och Hälsa, tjejträffar, vandringar, och mycket, mycket mer. 
 • Silverskeden 2022 gick till Barbro Johannesson för hennes engagemang och många år av outtröttligt arbete med bibliotek, bokklubb och julmarknadens antikvariat.
 • Nytt samarbete med UC Berkeley’s Nordic Division, med vilket vi kommer jobba för att marknadsföra SWEA San Franciscos stipendier. Vi hoppas kunna dela ut fem resestipendier på $2000 vardera under 2023. Inga stipendier delades ut 2022.
 • Vi lanserade en ny hemsida, där du nu även hittar SWEA-bloggen.
 • SWEA donerade hela $34,000 till följande mottagare:
  • Scandinavian School and Cultural Center $25,000
  • Svenska Kyrkan $5000
  • Donationsprojekt Ukraina $2500 (i samarbete med SWEA International)
  • Zaida Singers $1500

Julmarknaden 2022 gick av stapeln på Lucie Stern Community Center i Palo Alto. Detta var inte den lokal som ursprungligen var tilltänkt men, tyvärr uppkom oväntade problem med den tilltänkta och vi lyckades säkra Lucie Stern istället. Julmarknadskommittén och deras 100 volontärer (tack!!) gjorde ett fantastiskt jobb med att navigera dessa stora förändringar och tusen betalande gäster kunde njuta av julstämning och luciatåg, köpa fina julklappar och traditionell, svensk julmat. Under årsmötet avtackades julmarknadsgeneralerna Lisa Carlsson och Helene Karlsson för deras otroliga engagemang för julmarknaden de senaste fem åren. Vi kommer snart få höra mer angående julmarknaden 2023, men under mötet informerades medlemmarna att St Mary’s har preliminärbokats för årets julmarknad, medan andra möjligheter undersöks.  

Vi är den näst största SWEA-avdelningen

2022 års medlemsstatistik visade på 349 medlemmar i San Franciscos SWEA-avdelning, vilket gör den till den näst största i världen efter Stockholm! Störst andel medlemmar bor i San Francisco, följt av Walnut Creek och Palo Alto. Statistiken visade även bland annat på att SWEA i San Francisco har minst antal medlemmar i åldern 20-29 år, medan de största grupperna är 40-49 år och 80+.

Vi hälsade även välkomna till 2023 års styrelse, som förutom Charlotte Ferrey som ordförande (ny), består av Lisa Carlsson (vice ordförande), Gun Bolin (sekreterare), Charlotte Juren-Lewis (kassör) (ny), samt Jeannette Jannerman, Pernilla Jansdotter, Sassa Oznowicz och Isabell Rondslätt (ny) i programkommittén. 

Vår nya kassör, Charlotte Juren-Lewis, presenterade ekonomirapporten och kunde bland annat meddela att budgeten är fortsatt hälsosam, även om investeringarna har minskat något (till $306,000) i och med det ekonomiska läget. Vi hoppas på återhämtning under året. 

  

Mycket att se fram emot 2023

Vi fick en inblick i vad vi har att vänta inom SWEA under 2023, speciellt vad gäller möjligheter att knyta band inom vår stora organisation:

 • VAME årsmöte den 8 mars kl 19:00 via ZOOM
 • SWEA Internationals årsmöte den 25 mars i Sydney, Australien. Om man önskar vara med live via ZOOM kommer tiden för årsmötet vara 15:00 den 24 mars, om man befinner sig i tidszonen för PDT Daylight time.
 • Regionmöte för hela VAME den 12-15 oktober i Chicago – alla medlemmar välkomna! Mer information om mötet och hur man anmäler sig kommer framöver.

Det kommer så klart även bjudas på lokala aktiviteter i San Francisco med omnejd, bland annat:

 • Påskfirande:
  • Walnut Creek den 26 mars – påsklunch i Rossmoor
  • Sonoma 1 april – påsklunch i Temelec Hall
  • San Francisco 8 april – påskevent för hela familjen i Golden Gate Park 
 • Nya medlemslunchen 22 april – inbjudan skickas ut inom kort 
 • Valborgsfirande 30 april – tillsammans med Svenska Klubben på Green Hills Country Club, Millbrae 
 • Nationaldagsfirande/Midsommarfirande
 • Kräftskiva under hösten

Håll utkik efter mer information om alla SWEA-aktiviteter i nyhetsbreven.

Efter ett effektivt möte serverades medlemmarna den efterlängtade semlan, som i år var från Kantine i San Francisco. Det är inte ofta man ser sjuttio semlor uppdukade på samma bord! 

Uppdukade semlor på ett långbord

Tack alla medlemmar för ett härligt årsmöte och hoppas vi ses på kommande aktiviteter! 

 

Text: Isabell Rondslätt
Foto: Cecilia Hägglund, Sassa Oznowicz & Isabell Rondslätt