Hemlagad tunnbrödsrulle

Tunnbrödsrullen – klassisk svensk snabbmat

Publicerad: 31 maj 2022

Varje år firas tunnbrödsrullens dag andra lördagen i maj. I år var det den 12:e maj och jag var inte sen att haka på firandet! Tunnbrödsrullar har serverats som snabbmat på grillkiosker runt om i Sverige sedan 1960-talet. Det sägs att den uppfanns av Elov ”Loffe” Bråtfors vid Loffes grill på Stuvsta torg. På senare år har tunnbrödsrullen gjort lite av en comeback och ökat i popularitet. Bland annat finns Facebookgruppen Tunnbrödsrullens vänner som idag har över 23 000 medlemmar.

Det är inte alltför svårt att hitta ingredienserna du behöver till en tunnbrödsrulle i vanliga mataffärer här. Fyllningen kan variera, men för att det ska räknas som en klassisk tunnbrödsrulle behövs åtminstone tunnbröd, potatismos och korv. Mina tunnbrödsrullar innehöll:

  • Korv
  • Tunnbröd
  • Potatismos
  • Gurkmajonnäs
  • Sallad och tomat
  • Senap och ketchup
  • Rostad lök

Lavash, rostad lök och sweet relish Ingredienser till tunnbrödsrulle

Tunnbröd
Det går att köpa klassiskt tunnbröd på IKEA. Jag använde dock lavash, som är ett tunnbröd från mellanöstern och som går att hitta ganska lätt i vanliga mataffärer. Det både ser ut och smakar väldigt likt. Jag tror att de eventuellt är lite större än ett vanligt svenskt tunnbröd, vilket är en fördel när det kommer till steget att rulla ihop rullen!

Korv
Det kan vara både kokt och grillad korv i en tunnbrödsrulle. Vill man ha en klassisk smak bör det inte vara en alltför kryddig korv, Frankfurter är ett bra alternativ. Personligen tycker jag att det är godare med grillkorv så jag använde det. Det går såklart också att använda vegokorv om man vill göra det vegetariskt.

Gurksallad
Jag gjorde en gurkmajonnäs med sweet relish, majonnäs, yoghurt, lite senap, salt och peppar. Hackade även i några cornichoner för att balansera smaken.

Rostad lök
Crispy onions finns i de flesta välsorterade mataffärer. Jag hade först svårt att hitta var de stod någonstans i butiken, men hittade dem till slut bredvid grönsakskonserver som bönor och majs. Är man extra huslig går det såklart också att göra hemlagad rostad lök.

Räksallad
Jag skippade räksalladen den här gången. Men vill man ha det är det nog bäst att använda sig av frysta räkor från IKEA eller om man lyckas hitta cold water shrimps på annat ställe.

Smaklig måltid!

En tunnbrödsrullePå bilden är en tunnbrödsrulle från Stockhome i Petaluma. Ett utmärkt alternativ om du inte vill göra dina egna!

 

Text & foto: Pernilla Jansdotter