Två glöggkoppar på ett jylpyntat bord.

SWEAs glöggrecept

Publicerad: 12 december 2022

Det här är receptet som brukar användas vid tillverkning av glögg till SWEA San Franciscos julmarknad.

Ingredienser

  • 4 liter Burgundy vin (till exempel Carlo Rossi)
  • 3 dl (1 1/4 cup) socker
  • 4–5 kanelstänger, inte malen
  • 25–30 hela nejlikor
  • 25–30 hel kardemumma, skalad ej malen (1 dryg tesked svarta korn)
  • Färsk ingefära, 1 oz bit skalad och skuren i bitar
  • Skal av 2-3 apelsiner, skala tunt utan det vita

Eftersom kryddorna kommer i så olika storlekar är mängden bara ett ungefär. Du kan ofta hitta kryddorna både billigare och färskare i lösvikt i affärer som Whole Foods eller indiska butiker.

Gör så här

Koka på följande vis så behövs inte så stora kastruller med het vätska:

  1. Häll cirka 75 cl (3 cups) i en kastrull, ej av aluminium.
  2. Tillsätt alla kryddorna och värm sakta. Låt sjuda några minuter. Lägg sedan på ett lock, ta kastrullen från plattan och låt det hela stå och dra till nästa dag eller längre.
  3. SILA bort kryddorna, en fin tesil kan användas. Häll tillbaka vinet i den rena kastrullen och tillsätt sockret och rör. Värm lite för att lättare lösa upp sockret. När det svalnat igen, häll tillbaka glöggkoncentratet och blanda med vinet i den stora flaskan. (När glöggen kokas till julmarknaden är det är viktigt att det är noga silat annars täpper kryddsmulor till ventilen på serveringskärlet).

TIPS 1: Om du vill kan du göra din egen ”tepåse” för kryddorna. Skaffa/sy en stor påse tillverkad av ”cheese cloth”. Om du värmer glöggen med kryddorna inuti påsen, kan du hoppa över steget att sila efteråt!

TIPS 2: Drick ett glas vin från stora flaskan medan du kokar annars finns det inte plats för hela mängden när du häller tillbaka det kryddade vinet 😉.

 

Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se