Marita Leth i folkdräkt på julmarknaden

Marita Leth & pysselgruppen på Peninsulan

Publicerad: 19 november 2021

Julen närmar sig med stormsteg och första advent är om bara en dryg vecka. Visst är det mysigt att plocka fram julpyntet och dekorera huset? Våra traditionella dyrgripar vårdar vi ömt, och använder gärna samma pynt år efter år. Men det är också kul att få lägga till lite nytt varje jul. Julpynt kan vi bland annat köpa på SWEAs julmarknad och mycket av julpyntet som säljs där är tillverkat av SWEAs pysselgrupp(er). Pysslegruppen på Peninsulan består av ett härligt gäng Sweor med Marita Leth i spetsen som pysslat till SWEAs julmarknad sedan 1995. Marita har varit sammankallande för pysselgruppen ända sedan starten och vi har till stor del henne att tacka för både pysselgruppens födelse och fortlevnad. Hennes idoga arbete med detta är en av många anledningar till att hon tilldelades SWEA San Franciscos Silversked 2021.

Började med dukar

Marita berättar hur pysselgruppen föddes ur ett specifikt behov för cirka 25 år sedan. ”Det började 1995 när jag tillsammans med Birgitta Howie och Annette Smith var ansvarig för Julmarknaden, det var före det fanns en julmarknadskommitté”, säger Marita. ”Vi tyckte det var en onödig utgift att hyra dukar till alla borden så vi beslutade oss för att köpa tyg och göra egna. Några Peninsulasweor träffades en kväll med våra symaskiner hemma hos Christina Einstein och klippte till och fållade dukar. Vi hade en mycket trevlig kväll och kom på andra idéer vi kunde sy och tillverka. Så vi bestämde oss för att fortsätta träffas och så blev vi Peninsulans Pysselgrupp”, berättar Marita. ”Följande år behövdes en ny gruppledare för Pyssel och jag lät mig övertalas. Det fanns redan ett par Pysselgrupper då, bland annat en i East Bay.”

Pysselgruppen Peninsulan visar sina alster
Pysslande Sweor, från vänster: Lena Birch, Birgitta Leh, Inger Agorio, Annsofi Sabahi och Anita Haas.

Jobbar hela året

Pysselgrupperna träffas under året och bestämmer vad de vill tillverka och håller varandra informerade om hur arbetet går. Veckan före Julmarknaden gör de inventarielistor och prissätter allt som ska säljas. ”Det år både roligt och jobbigt och samtidigt spännande att se om vi kan sälja det vi gjort.” berättar Marita. ”Förutom Christina och jag, så är Barbro Sandberg, Elisabeth Fredricsson, Birgitta Leh, Annsofi Sabahi, Inger Agorio, Lena Birch, Lena Salomonsson, Kerstin Splawn och Anita Haas med i vår grupp.”

”Arbetet börjar efter nyår då råvaror ofta realiseras och idéer till tomtar är färska i minnet. Andra källor till pyssel hittar man ofta i svenska veckotidningar och foton. Peninsula-gruppen brukar ha sitt första pysselmöte i februari och träffas sedan ungefär en gång per månad. Vi träffas hemma hos varandra och värdinnan bjuder på lunch”, säger Marita och fortsätter ”Det har blivit en trevlig tradition i vår grupp som vi alla ser fram emot. Vänskapen är en viktig del i vår speciella SWEA-grupp. Eftersom vi pysslar runt matsalsbordet är det inte praktiskt att vara mer än 10 – 12 i varje grupp, men vi uppmuntrar gärna nya grupper och kan ge hjälp om så behövs.”

Pysselgruppen sitter och pysslar runt ett bord
Handarbete runt bordet. Från vänster: Annsofi Sabahi, Christina Einstein, Kerstin Splawn, Barbro Sandberg, Lena Birch, Anita Haas.

Storsäljare på Julmarknaden

Pysselgrupperna gör både juldekorationer och presentartiklar som kan bli julklappar. ”Det viktiga är att det är så svenskt som möjligt och naturligtvis är allt handgjort”, berättar Marita. ”Vi syr till exempel förkläden, kuddar och väskor eller målar ljusstakar under våren och gör tomtar och lucior på hösten. Mycket av vårt material köps in under sommaren av någon som reser till Sverige”, säger Marita och berättar vidare om sina personliga favoritstunder på Julmarknaden. ”Julen är viktig för barn och våra luciadockor, virkade vikingahjälmar och stickade jordgubbsmössor har varit populära. Mina roligaste minnen är när barn kommer upp och förtjust pekar ut Pippi eller vill krama om en nalle. Tomtar är roliga att göra och alla får de sina egna personligheter. Jag tror våra olika varianter av tomtar säljer bäst och det är väl vad man kan vänta sig då Julen står om knuten!”

Tre kvinnor vid ett marknadsbordPysselbordet julmarknaden
Elisabeth Fredricsson, Barbro Sandberg och Marita Leth vid julmarknadens pysselbord.

Lysande resultat

Eftersom så många timmar lagts ner på allt arbete under hela året berättar Marita att pysselgruppen tycker det är det väldigt spännande att se vad som såldes och hur stor inkomsten för SWEA blev. ”Varje liten tomte och ängel som med stor omsorg knåpats ihop bidrar, och resultatet varierar något, men vi blir alltid glada om resultatet förbättrats!” Nettoinkomsten brukar hålla sig omkring $4000 per julmarknad. ”Det är ganska fantastiskt när man upptäcker att pysselbordet under de gångna 25 åren samlat in cirka $100 000 för SWEA San Francisco”, säger Marita stolt. ”För oss är det en glädje att kunna bidra med en så betydlig donation till SWEA, samtidigt som den bästa belöningen för oss när våra alster säljs, är vetskapen om att de kommer sprida julstämning i köparens hem. Men det som betyder allra mest är dock vänskapen som skapas inom vår grupp!”

Pysslande eldsjäl

Marita Leth är en typisk SWEA-eldsjäl som år efter år arbetar för vår julmarknad och samtidigt värnar om vänskapsbanden som knyts när man träffas och pysslar tillsammans. Marita bor i Half Moon Bay sen 1980 då hon, hennes man och två barn flyttade hit från södra Kalifornien. ”Jag älskar naturen och promenerar gärna utmed stranden eller spelar golf”, berättar Marita som innan pensionen arbetade som lärare. I september 2021 tilldelades hon SWEAs Silversked som tack för sitt arbete för SWEA San Francisco. Silverskedskommitteen delade ut priset till Marita med ett varmt tack för hennes otaliga insatser sedan 1983, inte minst ordförandeposten i två omgångar och outtröttligt engagemang med pyssel de senaste 25 åren, medverkan i olika kommittéer och arbete med julmarknaden, samt för Maritas positiva energi och omtänksamhet. Vi har också hört Marita beskrivas som en stjärna – och inte en stjärna som bara dyker upp på himlen ett par år – utan som en ljuspunkt som hållit ihop vännerna som pysslar år ut och år in.

Tack vare Marita Leth och resten av pysselgruppen har vi massor av fina julpynt att se fram emot när vi besöker julmarknaden nästa gång. Dessutom bidrar de stort till inkomsterna från julmarknaden som sedan bland annat används till SWEAs årliga stipendier och donationer. Men framförallt visar pysselgrupperna på det allra bästa med SWEA – vänskap, gemenskap och värnandet om svenska traditioner!

Text: Cecilia Mases
Bilder: Marita Leth, Barbro Sandberg