En grupp med personer från SWEA och Skandinaviska skolan är samlade framför skolbyggnaden

Stordonation från SWEA San Francisco

Publicerad: 18 mars 2022

Under årsmötet 2022 presenterade SWEA San Franciscos styrelse den största donationen vår avdelning någonsin delat ut – 25 000 dollar till Skandinaviska skolan i San Francisco. Nyheten mottogs med entusiastiska hejarop från medlemmarna över Zoom. Att vår hedersmedlem honorär generalkonsul Barbro Osher dessutom matchar donationen med lika mycket satte naturligtvis extra guldkant på nyheten.

Skola och kulturcentrum

Skandinaviska skolan, Scandinavian School & Cultural Center, ligger mitt i San Francisco, nära den berömda utkiksplatsen Twin Peaks. Skolan startades 2002 av en grupp föräldrar som ville att deras barn skulle få ta del av skandinavisk kultur och framför allt lära sig familjernas modersmål. Idag är det uppemot 300 elever, kursdeltagare och andra besökare i skolan varje vecka. Filosofin är att inte bara erbjuda en svensk/norsk/finsk/dansk-språkig förskola utan även förmedla skandinavisk kultur och traditioner. Barnen leker utomhus i ur och skur och för många föräldrar känns det skönt att kunna erbjuda sina barn en ”del av Sverige” här i USA. Förutom förskolan erbjuder de också språkkurser för både vuxna och barn på eftermiddagar och kvällar. Skolan finns även i Menlo Park där de erbjuder undervisning i svenska för 5–10-åringar en gång i veckan.

Mimmi SkoglundBarn på Skandinaviska skolan
Skandinaviska skolan i San Francisco startades 2002 av en grupp föräldrar.

Utvidgar sitt campus

Lagom till sitt 20-årsjubileum i år, har skolan vuxit så mycket att den behöver utvidga sina lokaler i San Francisco. Detta insåg ledningen för några år sedan och redan innan pandemin bröt ut köpte de fastigheten bredvid de nuvarande lokalerna. Där pågår nu ombyggnationen för fullt och redan i maj 2022 räknar de med att kunna öppna dörrarna till sina nya lokaler. Utöver mer utrymme för undervisning och lek kommer de nu även kunna erbjuda en bostad för lärare och personal. De kallar projektet “the Together Campaign” och insamlingen av pengar till projektet kommer fortgå tills de nått sitt mål.

Renovering pågår på Skandiviska skolanRenovering pågår på Skandinaviska skolan
Ombyggnaden av de nya lokalerna beräknas vara klara i maj 2022.

Hur kom det sig att SWEA donerade?

Ett projekt av denna storlek kräver så klart en hel del pengar. Redan under 2021 kontaktade Skandinaviska skolan SWEA San Franciscos ordförande för bjuda in SWEAs styrelse till ett besök på skolan. Med julmarknad och julhelg runt knuten beslutades det att skjuta på besöket till 2022. ”Inte långt därefter kontaktade skolan mig igen och denna gång fick vi en jättefin video som handlade om Skandinaviska skolans verksamhet och med en förfrågan om vi kunde stötta deras kampanj med 25 000 dollar”, berättar SWEA San Franciscos ordförande Ursula Hultqvist. (Videon som visades för SWEAs medlemmar under årsmötet kan du se här.) ”Vi i styrelsen kände direkt att detta var ett projekt som passar både SWEAs värdegrund och det vi själva värnar om perfekt. Allt arbete med julmarknaden gör vi ju framför allt för att kunna stötta andra svenska organisationer här i Bay Area som även de värnar om det svenska språket och vår kultur. Skandinaviska skolan har vi troget gett donationer till under många år, men det kändes extra roligt att kunna vara med och bidra med ett större belopp denna gång.” avslutar Ursula.

SWEA San Franciscos grundare Barbro Osher matchade SWEAs donation vilket innebar att vår donation växte till 50 000 dollar! ”Vår kombinerade investering i framtiden säkerställer att den nordiska folksjälen lever vidare i kommande generationer” säger Barbro Osher.

Donationen är den största donation SWEA San Francisco delat ut hittills och går helt i linje med SWEA Internationals välgörenhetsfilosofi. SWEA International donerar ca 2 miljoner svenska kronor varje år. SWEA International donerar ca 2 miljoner svenska kronor varje år. Beskedet om donationen fick ett positivt mottagande av Sweorna under årsmötet och många har även hört av sig efteråt och frågat hur de kan bidra till projektet. I slutet av denna artikel hittar du mer information om hur du kan donera till ”the Together Campaign”.

Festlig dag när donationen överlämnades

Den 27 februari 2022, en vacker och solig dag i San Francisco, besökte delar av SWEAs styrelse, tillsammans med Barbro Osher, Scandinavian School & Culture Center i San Francisco för ett högtidligt överlämnande av donationen. ”Det blev en trevlig samvaro och vi reflekterade alla över hur fantastiskt vårt samarbete är mellan de olika svenska organisationerna här i Bay Area”, berättar Ursula. ”Vi är alla mycket tacksamma för att Barbro Osher så generöst matchade vår donation med ytterligare 25 000 dollar.” avslutar Ursula, som lämnade över en symbolisk jättecheck till skolans ledning.


Här ser vi Skandinaviska skolans grundare Kristina Bunger och Mimmi Skoglund till vänster, följt av SWEA San Franciscos ordförande Ursula Hultqvist, Kristin Klingvall kassör och honorär generalkonsul Barbro Osher vid överlämnandet av SWEAs donation till skolan.

Tack alla Sweor!

Vi Sweor har verkligen anledning att känna oss stolta över denna donation. Vårt ihärdiga arbete med insamling av pengar via framför allt julmarknaden har möjliggjort detta generösa bidrag till skandinaviska skolans utbyggnad. En donation av denna storlek ger en märkbar effekt och nyttan av pengarna kommer vara tydlig i flera år framåt. I ett slag har vi gjort en stor insats för SWEAs grunduppdrag – att främja det svenska språket samt sprida svensk kultur och tradition – samtidigt som vi stärkt den skandinaviska gemenskapen i Bay Area och stöttar familjer som kämpar med alla de frågor som tvåspråkighet innebär. Vill du hjälpa till? Här nedan finner du information om hur du kan donera pengar till Skandinaviska skolans utbyggnad.

Text: Cecilia Mases
Bilder: Dennis Pfaff & Scandinavian school

————

Så här kan du donera till Scandinavian School and Cultural Center (SSCC) och “The Together Campaign”

SSCC kan ta emot donationer via check utställd till:
Scandinavian School
20 Woodside Ave
San Francisco, CA, 94127

Du kan även välja att använda kreditkort. Alternativ för en engångsdonation eller återkommande donationer på månads-, kvartals- eller årsbasis är tillgängliga.

SSCC accepterar också aktie- och fonddonationer.