Hyllningar till Barbro Osher

Publicerad: 31 mars 2024

SWEA San Francisco vet ju att Barbro Osher grundade vår SWEA-avdelning 1982. Många av oss känner också till att Barbro tjänstgjorde som vår honorärkonsul i över tjugo år innan konsulatet i San Francisco utvidgades till ett generalkonsulat den första januari i år, 2024. Att hon också är och har varit SWEA San Franciscos stora stöd sedan starten har gjort att hon är en av två hedersmedlemmar tillsammans med Lisa Wiborg.

Kanske flera av er har sett och hört hennes namn nämnas när vi går till doktorn på CPMC eller UCSF, besöker ett museum som till exempel De Young här i San Francisco, Anders Zorn-museet i Mora, lyssnar på nyhetsorganisationen KQED, eller vilken institution det nu kan vara som är associerad med konst, objektiva nyheter och hälsa, här och i Sverige. Barbro Oshers stiftelse gör det möjligt att vi alla kan njuta och delta.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte San Francisco med anledning av det nya utvidgade konsulatet som officiellt invigdes av kronprinsessan den 20 februari. Mottagningen gavs på San Francisco Conservatory of Music, Det gick inte att missa att lokalen var sponsrad av Barbro Osher, vars namn prydde en av väggarna med stora bokstäver. I min roll som avdelningsordförande för SWEA San Francisco blev jag inbjuden och haltade dit med högklackade skor och kunde från min ståplats bevittna detta (vad jag trodde bara) högtidliga öppnande av konsulatet. Lyckligtvis för mig stod jag längst fram precis bakom alla dignitärer, från Nancy Pelosi, före detta talman i den amerikanska kongressen, nobelpristagare, svenska ambassadören från Washington DC, svenska handelsministern, svenska generalkonsuln med kollegor, chefer för svensk industri, vår tjusiga kronprinsessa med make, och San Franciscos borgmästare som kvällen till ära lät City Hall lysa i svenska flaggans färger. Sist men inte minst var Barbro Osher där med sin man Bernard Osher på första parkett. Lite visste jag vad som komma skulle…

Naturligtvis invigde kronprinsessan konsulatet och ett välkomnande tal hölls av Anna Lekvall, vår charmiga generalkonsul. Johan Forsell, handelsministern, talade inspirerande om hur Sverige och Kalifornien delar värderingar om klimatförbättring och hur vi ska utvidga handeln oss emellan. Därefter var det den vältaliga San Franciscos borgmästare London Breeds tur, som vanligt klädd i blå kostym, tänk samma blå färg som vår svenska flagga. Hon lovprisade Barbro för allt stöd hon och hennes stiftelse har bidragit till för att öka livskvaliteten här i San Francisco Bay Area. För att uttrycka sin tacksamhet utnämnde borgmästaren den 20 februari som den officiella Barbro Osher-dagen!

Inte nog med detta, efter denna utmärkelse steg Urban Ahlin, den svenske ambassadören, upp på podiet. Efter uppskattande ord till Barbro som har stött svensk industri i San Francisco Bay Area genom åren, hade han en speciell present till Barbro i bakfickan, den Kungliga Nordstjärneorden, som Kronprinsessan, från order från vår kung, Carl XVI Gustaf, förärade Barbro. Inte ett öga torrt kan jag försäkra. Ödmjukt tackade Barbro sina kollegor från konsulatet som hon har förlitat sig på under sina år som hederskonsul. Inte minst, med sin torra humor, tackade hon också sin man, Bernard Osher, som när de gifte sig, inte bara fick Barbro utan ovetandes fick Sverige på köpet.

Vi säger GRATTIS, Barbro Osher från oss i SWEA San Francisco. Du är en inspiration för oss alla och vi vill fira dig den 20 februari, 2025!

Text: Birgitta Hilleberg-Durrett