Utställning med tavlor

En vecka med SWEA Art i Torredembarra

Publicerad: 11 mars 2022

Jag råkade få reda på att SWEA Art hade kurser i Torredembarra i Spanien vartannat år och tyckte det lät jättespännande. Efter en nästan outhärdlig väntan på våren 2018 kom äntligen meddelandet att man kunde anmäla sig. I ett badrum på ett hotell i Santa Fé, New Mexico, klockan 4 på morgonen (mejlet avsänt europeisk tid) anmälde jag mig på stubben!

På den tiden kunde man lätt flyga till Barcelona med Norwegian direkt från Oakland. Den 12 september satt jag på planet. Sedan shuttle och tåg till ankomstorten där jag möttes av Maina Novara, en Swea boende på orten och arrangör på plats. Vi var 24 deltagare som delade lägenheter, 2 eller 3 personer i varje, alla med eget sovrum och precis vid den milslånga stranden vid Costa Dorada.

Torrdembarra ligger i Katalonien, Spanien.

På grund av Norwegians begränsade tidtabell kom jag ett par dagar tidigt och fick tillfälligt dela lägenhet med en Swea från Vancouver. Det var bra att vi var där tidigt, för strax anlände Christina Måneskiöld från Bryssel, arrangör för material. Hennes bil var fylld från golv till tak med pannåer, stora burkar färg och allt man kan tänka sig för att måla. Gevalia-kaffe hade hon också med sig och alla lägenheter fick frukostmat för första morgonen. Vi packade upp och installerade oss i en lokal ett stenkast från lägenheterna. Där fanns stafflier till alla, tillhandahållna av en konstnär och lärare på platsen, Jordi. Han skulle framför allt instruera oss i collage, vilket var temat för kursen.

Jag hade då flyttat, min nya jättetrevliga flatmate hette Susanna och var från Åland. Jag hade turen att få ett sovrum där jag hörde Medelhavet brusa om natten utanför mitt halvöppna fönster. Susanna och jag kom mycket väl överens och som vanligt i större grupper bildades mindre klickar som umgicks. Vi, Susanna och jag, gick ofta ut med våra närmaste grannar: Caroline, mycket duktig skulptris från Berlin och Eva-Lotta från Bryssel. Ofta fick vi sällskap av Sara från Miami, som har utvecklats kolossalt och är drivande kraft i SWEA Art South Florida.

Målning pågår i en atelje
Målning pågår i ateljén.

Konst och tapas i en härlig blandning

En dag gick till så här: härlig frukost på balkongen eller tvärs över gatan, börja måla klockan 10, och därefter promenera till lunch klockan 13-13.30. Lunchen var utomhus i en vacker trädgård, dukat långbord, god mat och gott vin. Därpå tillbaka till studion för att måla några timmar till (det var nedförsbacke hem som tur var). Avbrott för kvällen ungefär klockan 18. Rusning hem för att kasta på sig baddräkten och ta ett härligt bad i havet. Därpå kanske en fördrink med tapas “hemma” hos någon. Sen middag förstås, vi var ju i Spanien. Ena dagen lika härlig som nästa!

En dag var helt annorlunda. Då gick hälften av oss in till den gamla stadskärnan som låg inom gångavstånd till ett slags community center där man anordnade trevliga sysselsättningar, bland annat målning vilket Maina gick på under vintern, och matlagningskurser. Nu skulle vi lära oss göra tapas. En trevlig ung kocka undervisade. Vi fick till exempel lära oss att bryta potatis i bitar för papas bravas, för att ytan skulle bli större och ojämn för att suga upp maximalt med olivolja! Efter lunch i Gamla Stan gick vår grupp tillbaka och målade och den andra gruppen fick lära sig göra tapas. Vid slutet av dagen träffade vi alla på “skolan” och åt våra alster, nedsköljda med cava förstås.


Förutom konst bestod veckan även av mycket spansk mat, och en dag fick deltagarna lära sig att laga tapas.

På lördagen hade vi utställning i stadens gamla rådhus under källarvalv men med utmärkt belysning. Borgmästaren invigde och det var mycket festligt. Efteråt en härlig lunch med inbjudna dignitärer och samtidigt avskedskalas. Söndagen demontering av utställningen och packning.

Måndag tog Norwegian mig tillbaka till OAK, många vänner och härliga upplevelser rikare. Tyvärr har den förbaskade pandemin lagt krokben för oss och det har inte kunnat bli någon sammankomst i Torredembarra sedan 2018 men vi får hoppas att det kan återuppstå så småningom. Tack vare Facebook har jag lyckats hålla kontakten med flera av dessa nya vänner plus att jag deltar i SWEA Art online. En mycket aktiv SWEA-konstnär, Lo Peyron Mathews i Colorado, har startat ett onlinegalleri där jag och några till från Spanienäventyret, samt andra, deltar.

Text & foto: Carin Coleridge