Utsikt över Golden Gate-bron

En av Bay Areas bästa vandringar i SF

Publicerad: 4 november 2020

Det är nu sju månader sedan vi blev tvungna att ändra vårt sätt att leva på grund av Covid. För många av oss krävs en hel del kreativitet för att hålla humöret uppe och jag är fascinerad av vår motståndskraft eller ”resilience” som det kallas i det här landet. För mig så har det handlat om att kunna vara ute så mycket som möjligt och träffa vänner över Zoom och sedan i midsommar även träffat min lilla pod av vänner utomhus med avstånd.

Det finns mycket att skriva om motståndskraft, men det får bli i ett annat blogginlägg. I det här inlägget kommer jag att dela med mig av den första i en serie av olika vandringar runt om i vårt område. Vi bor ju i ett helt unikt område när det gäller möjligheterna att vara ute i naturen, från långa stränder till blandad skog med stora ängsområden till djup Redwoodskog. Vandringen för det här blogginlägget har haft sina fördelar sedan mitten av augusti när värmeböljorna och den dåliga luftkvaliteten har avlöst varandra. Den ligger nämligen i San Francisco där vi ju alla vet att det sällan är tillräckligt varmt för att bara gå i T-shirt och shorts och luftkvaliteten vid havet för det mesta inte är påverkad till samma grad av bränderna. Läget gör ju också att den är tillgänglig från alla delar av vårt område.

Vandring i San Francisco

Jag har försökt att komma upp med varianter för vandringarna så att även ni som inte har förmågan, viljan eller tiden att gå så långt kan ha nytta av dessa vandringstips. Den här vandringen är en del av San Francisco Crosstown Trail, ett härligt projekt som har skapat en vandringsled från Candlestick Point till Lands End. Större delen av leden går på gator och redan etablerade stigar genom grönområden, men det finns vissa delar som denna grupp har skapat genom tidigare otillgängliga områden. Hela leden är 16,7 miles, men eftersom man inte kan samköra eller åka kommunalt i dessa tider så får det bli att gå en del av leden och göra det till en cirkel, men någon gång i framtiden så hoppas jag att vi kan få ihop en SWEA-utflykt där vi går hela leden eftersom den går igenom många intressanta delar av San Francisco och The Crosstown Trail gruppen har gjort ett bra arbete med att ta upp historien om de olika områdena.

Nu får vi nöja oss med att göra en loop av vandringen som bjuder på helt underbara höjdpunkter.

Karta över vandring längs med Coastal Trail och Golden Gate park i San Francisco

Börja vid 16th Ave & Judah

Den längre vandringen är 11,5 miles lång och markerat med orange på kartan. Jag föreslår att ni börjar vid korsningen 16th Ave & Judah. Det är någotsånär lätt att hitta parkering i kvarteren runtomkring. (Om ni börjar runt 10.00 så blir det perfekt med en medhavd picknicklunch på stranden ungefär halvvägs.)

Gå 16th Ave fram till Irving och ta till vänster och gå ned till 19th Ave, ta till höger och följ den ett kvarter tills du kommer till Golden Gate Park. Här finns toaletter precis när du har korsat gatan. Nu i Covid-tider så är toaletterna vid Lands End stängda, så ta din chans här.

Fortsätt antingen längs stigen som går längs Lincoln Way inne i parken eller Martin Luther King Jr. Dr ned mot havet och fortsätt sedan längs stranden till Lands End Lookout Visitor Center.

Damm i Golden Gate Park   Utsikt från Lands End Trail mot Ocean Beach
Damm i Golden Gate Park och utsikt mot Ocean Beach från Lands End. 

Därifrån går ni in på Coastal Trail. Det här är en helt underbar stig som går nära klipporna och bjuder på utsikt över inloppet till San Francisco, Marin Headlands och på slutet Golden Gate Bridge.

När ni kommer fram till El Camino Del Mar så fortsätt rakt fram på den gatan tills du kommer till Sea Cliff Ave då du tar vänster. Den här delen av vandringen går igenom ett bostadsområde med fina hus och intressant arkitektur.

Hus längs med Seacliff Drive
Sea Cliff Drive.

Vid 25th Ave så tar ni till vänster och följer gatan till grinden ned till Baker Beach, ett perfekt ställe att packa upp picknicken för en välförtjänt lunch efter ungefär 6 miles. Och förhoppningsvis så är dimman inte för tjock så ni har perfekt utsikt över Golden Gate bron.

Efter lunch så fortsätter ni mot parkeringsplatsen och går till högra hörnet. Här är det svårt att se vart stigen går i början, naturen får mig att tänka på Sandhamn i Stockholms skärgård, med sandig mark och vindbitna, små barrträd. När ni kommer fram till El Camino Del Mar igen så korsar ni den och fortsätter på Lobos Creek Valley Trail. Början av den leden är på trätrallar som sedan fortsätter upp för en ganska brant backe.

När ni väl är uppe vid Wedmeyer St följ gångvägen fram till 15th Ave. Fortsätt 15th Ave fram till Geary Blvd då ni tar till höger ett kvarter där ni hittar Peets coffee.

Efter en välbehövd paus tar ni Geary Blvd tillbaka mot Park Presidio Blvd, och sedan till höger längs stigen i det lilla gröna bältet som går längs gatan. När ni kommer fram till Golden Gate Park så fortsätter ni på stigen rakt fram genom rosenträdgården. Inte den härliga upplevelsen så här års som under sena våren/försommaren, men vackert ändå.

Ta till höger på John F Kennedy Dr och följ den tills ni kommer till Snow Lake Dr vid sjön ta till höger och följ stigen fram till toaletterna vid 19th Ave.

Ta till vänster på Lincoln Way och sedan höger på 16th Ave och ni är tillbaka där ni började, men med några härliga minnen i bagaget och en härlig känsla i era antagligen ganska trötta ben.

Baker Beach med Golden Gate-bron i bakgrunden Gångväg på Lobos Creek Valley Trail
Baker Beach och Lobos Creek Valley Trail.

En kortare variant av samma vandring

Den här vandringen är skriven i motsatt riktning mot den längre vandringen. Det gör att ni får stigningen uppför på asfalterade gator, och den långa trappan och backen genom skogen på vägen nedåt. Vandringen är knappt 5 miles. Denna vandring följer den oranga markeringen på kartan och grönt för avslutningen för att göra vandringen kortare.

Parkera längs 15th Ave nära Clement St. Gå 15th Ave mot Presidio. När ni kommer in i Presidio, precis innan Wedemeyer St så ta gångvägen åt vänster och följ den tills den blir en stig nedför backen i ett område med barrträd. Mot slutet av backen så går stigen över till att bli en gångväg på trallar. Fortsätt på den gångvägen tills ni kommer till El Camino Del Mar.

Korsa El Camino Del Mar och fortsätt på stigen som går genom området med små barrträd mot Baker Beach och havet. När ni kommit till stranden ta till vänster. I slutet av stranden finns det en grind, på andra sidan börjar 25th Ave.

Följ 25th Ave till Sea Cliff Ave. och ta till höger. Gå tills ni kommer till El Camino Del Mar och fortsätt mot höger. När gatan byter namn till Lincoln Highway och ni kommer till de sista husen innan Lands Ends grönområde börjar, så har ni en stig (Lands Ends Trail) som börjar på höger sida. Ta den. Efter ett tag så byter den namn till Coastal Trail. Fortsätt framåt.

Nu har ni en härlig 1,3 mile lång vandring precis vid klippkanten. När ni kommer fram till korsningen Point Lobos Ave och El Camino Del Mar ta till vänster ett kvarter på El Camino Del Mar tills ni kommer till Sea Rock Dr.

Ta Sea Rock Dr. som snabbt blir Clement St. Fortsätt tillbaka till era bilar, om ni inte väljer att svänga höger på 16th Ave och gå ett kvarter för att besöka Peets på 16th Ave och Geary Blvd för en välförtjänt kaffe.

Text: Lena Axelsson
Bild: Lena Axelsson & Lisa Carlström-Karlsson