Tips om boende på äldre dar

Publicerad: 16 oktober 2021

I en serie artiklar från samtalsgruppen ”The last inning” utbyter vi på bloggen tankar om framtiden, åldrande, och om vad man i god tid bör tänka på innan man dör. Här om boende på äldre dar.

Idag finns det i vart tredje hushåll i USA någon över 60 år. Det finns idag 51 miljoner amerikaner över 65 år (16 % av befolkningen), och med ökad förväntad livslängd kommer vi år 2030 att vara 74 miljoner över 65. Tanken är svindlande att vi år 2050 kommer att ha en medellivslängd över 100 år, och 65+ kommer att utgöra 20 % av USA:s befolkning. Fördelningen mellan antalet arbetande och pensionerade förändras därmed, vilket kommer att påverka kostnader och utbud. 2020 fanns det 3,5 arbetande amerikaner per pensionär, 2060 kommer det att vara 2,5 amerikaner i arbetsför ålder per pensionär. 89 % av amerikaner över 50 säger att de aldrig vill lämna sina hem (AARP 2018), och idag utvecklas därför produkter och tjänster för att göra det möjligt för äldre att bo kvar i hemma. I Sverige har man länge haft filosofin att man ska kunna bo kvar hemma i sin hemvanda miljö så länge det bara går och få den hjälp man behöver i hemmet.

Att bo kvar i sin hemvanda miljö kan vara bekvämt, men med risken att samtidigt bli isolerad. Det kan också vara en hälsorisk eftersom man kan få en mer stillasittande livsstil och isolering kan leda till depression.

Innan du bestämmer dig var och hur du vill bo när du blir äldre, kan det vara till stor hjälp att verkligen fundera på de stora och ibland lite jobbiga frågorna i livet:

  • Var finns din familj, släktingar och/eller nära vänner?
  • Vem kommer att hålla kontakten med dig?
  • Kan de hjälpa till om det behövs?
  • Hur viktigt är det för dig att kunna skaffa eller behålla ett husdjur?
  • Orkar du byta bostad eller till och med land?
  • Man säger ibland att man ”går i barndom” när man blir äldre, kommer du att saknar Sverige, kulturen, maten, naturen mer när du blir äldre?
  • Vad händer om du utvecklar demens, och kanske glömmer engelskan?
  • Vad kommer du att ha råd med?
  • Är det viktigt för dig att behålla nuvarande läkare, tandläkare, frisör?
  • Kan du själv klara eller få hjälp med underhåll av din nuvarande bostad?
  • Hur länge kommer jag att kunna använda digitala hjälpmedel som mobil, padda eller dator för kommunikation, beställa hem mat etcetera?
  • Behöver du bil?
  • Vill du fortsätta vara aktiv i dina nuvarande sociala nätverk?

Bo kvar i den nuvarande bostaden eller flytta till en ny?

Om du överväger att stanna i din nuvarande bostad, är det en del praktiska frågor du bör tänka på:

  • Kan man handikappanpassa i huset? Utomhus?
  • Har du bra grannar som kan hjälpa till vid behov?
  • Klarar du ekonomiskt och praktisk av underhåll av hus och trädgård?
  • Måste du kunna köra bil för att bo där du bor?
  • Hyr du? Vad händer om värden vill sälja?
  • Kan du få försäkring?

I Usa

Det finns en hel skala av boenden med olika grad av hjälp med ”Activities in the Daily Life” (ADL) som städning och matinköp, till att ha en inneboende assistent dygnet runt. Det finns i princip tre olika boendeformer som erbjuder bostad, mat och social gemenskap:

1. Co-housing.
2. 55+ boende.
3. Continuous Care Retirement Communities (CCRC), eller Life Plan Communities (LPC).

Co-housing: Man bor i sin egen lägenhet, vanligtvis ett sovrum med badrum och pentry, och delar gemensamma utrymmen som matsal och sällskapsrum, kök och trädgård.

55+ boende: I regel måste en medlem i hushållet vara minst 55 år för att man skall kunna köpa ett boende i en sådan anläggning. Här kan man bo om man inte behöver hjälp. Man bor i egen lägenhet eller hus och det finns tillgång till gemensamma fritidsaktiviteter som golf, tennis, simbassäng, gym, restaurang, transport, olika aktiviteter och klubbar.

Continuous Care Retirement Communities (CCRC), eller Life Plan Communities (LPC): En CCRC/LPC kombinerar självständigt boende, assisterat boende och dygnet-runt-vård inom samma område, vilket ger den boende möjligheten att åldras på en plats.

Oftast krävs att man uppfyller vissa hälsokrav innan man tillåts flytta in. De flesta som bor inom ett CCRC/LPC lever oberoende aktiva liv, och de flesta CCRC/LPC erbjuder en mängd olika aktiviteter och evenemang för att de boende ska kunna upprätthålla en god fysisk och psykisk hälsa; få nya sociala kontakter; och inte minst njuta av livet.

Eftersom det finns så många olika typer av CCRC/LPC är det bäst att läsa mera om dem på till exempel My Life Site eller att prata med en lokal rådgivare. Vår grupp hade ett möte med Mike Scoggin som är rådgivare på Oasis Advisors.

Exempel på boenden i Bay Area

För mer utförlig information ladda ner pdf:en om boende eller kontakta de listade Sweorna.

Rossmoor, Walnut Creek (55+ boende)
rossmoor.com
Rossmoor utgör ett samhälle med cirka 10 000 invånare, i Walnut Creek. Det finns flera olika typer av boenden, och de erbjuder ett stort antal aktiviteter genom sina drygt 200 klubbar. Det finns även flera simbassänger, tennisbanor och golfbana, samt vacker natur att promenera i. Kontakta Lena Birch för mer information.

The San Francisco Towers, San Francisco (CCNR/LPC)
covia.org/san-francisco-towers
Towers är som framgår av namnet en flervåningsbyggnad med boende i lägenheter. Towers ligger centralt i San Francisco med närhet till stadens alla attraktioner, och erbjuder många aktiviteter och har en fantastisk matsal. Kontakta Catharina Swanström för mer information.

Heritage on the Marina, San Francisco
heritageonthemarina.org
Kontakta Catharina Swanström för mer information.

The Terraces of Los Gatos, Los Gatos (CCRC)
www.humangood.org/the-terraces-of-los-gatos
The Terraces of Los Gatos är ett CCRC med olika typer av boende från ettor (studios) till större fristående hus. Man erbjuder många aktiviteter, utflykter, och fester, och ligger nära serviceutbudet i Los Gatos. Kontakta Gunilla Gillberg för mer information.

Sunny View, Cupertino (CCRC)
sunny-view.org
Beläget i Cupertino, erbjuder lägenheter och fristående hus. De har två olika prismodeller, en med inköpspris plus månatliga kostnader samt en med enbart månatlig kostnad (högre).

The Forum at Rancho San Antonio, Cupertino (CCRC/LCR)
theforum-seniorliving.com
The Forum i Cupertino är ett nybyggt äldreboende med lägenheter och fristående hus, där man äger sin bostad. Det är ett aktiekooperativ som ägs av medlemmarna, och det enda Life Plan Community i Bay Area som ägs och styrs av ett Resident Board of Directors.

I Sverige

I Sverige är det som sagt filosofin att man bor kvar hemma så länge som möjligt. För att få detta att fungera finns så kallad Hemtjänst. Det är kommunerna som ansvarar för hemtjänsten, och hjälpen är individuellt anpassad efter var och ens behov. Kostnaden är till största del skattefinansierad och man betalar en mindre avgift (2021 är maxtaxan i Ystad kommun drygt 2 100 SEK/månad). Exempel på vad hemtjänst omfattar är:

  • Omvårdnad som hjälp att äta och dricka, sköta personlig hygien, egenvård och utevistelse med mera.
  • Service som städning, tvätt, inköp och ärenden med mera.
  • Aktiviteter som utevistelse och ledsagning med mera.
  • Trygghetslarm.

Precis som i USA kan man i Sverige köpa ytterligare hjälp (städning, sällskap med mera) av privata företag med det man inte klarar av själv.

När man inte längre kan bo kvar hemma finns det möjlighet till så kallat särskilt boende i kommunal regi. Detta kan jämföras med “skilled care facility”. Man kan idag inte välja själv när man vill flytta till särskilt boende, utan man ansöker till sin kommun. Att bo i särskilt boende innebär omvårdnad och service dygnet runt, och man får hjälp med det man inte kan klara själv. Sjuksköterska finns att tillgå dygnet runt. Man har en egen bostad med sovrum, badrum och pentry, man äter i regel i en gemensam matsal och det finns samlingsrum.

Kontakta din kommun i Sverige för mer information. I större städer finns även privata vård- och äldreboende eller seniorboende, oftast är det stiftelser som äger dessa.

Exempel på privata boenden

Ekeby Hus i Uppsala
ekebyhus.bostadsratterna.se
Ekeby Hus i Uppsala är ett exempel på ett svenskt 55+ boende i Sverige. Det är en stadsnära bostadsrättsförening, som startade 1984, och har fungerat som modell för nyare 55+ i Sverige. Medlemmarna delar på arbete och ansvar för föreningens förvaltning, sociala samvaro och kulturellt utbyte.

Sällskapet vänner till Pauvres Honteux, Stockholm
www.svph.se
De har tre boenden: Fredshällshusen, Nockebyhus samt Nockebyhem. Boendena ligger alla i grönområden, utanför Stockholm. Kontakta Catharina Swanström för mer information.

Silverlife, Stockholm
Silverlife.se
Silverlife finns i Nacka och Täby, utanför Stockholm, och de har planer på att bygga ett boende mer centralt. Intrycket är högre standard och dyrare. Kontakta Catharina Swanström för mer information.

Blomsterfondens äldreboende, Stockholm
www.blomsterfonden.se/vard-omsorg/aldreboende
Kontakta Catharina Swanström för mer information.

Tips

www.seniorly.com/continuing-care-retirement-community

  1. Gör en egen checklista för val av boende, och ta upp det som är viktigt för dig (husdjur, utsikt, mat med mera)
  2. En sak som kan vara bra att veta innan man flyttar in är platsens politiska och sociala klimat.
  3. Försök få prata med någon som inte får provision om du flyttar in.
  4. Jämför utbudet av hjälp (Assisted Daily Living).

Text: Pia Wennerth & Tinna Prather Persson

Foto: Matthew Bennett / Unsplash