Öländska kroppkakor

Recept på öländska kroppkakor

Publicerad: 28 mars 2023.

Eftersom jag är uppväxt på Öland tänker jag på den öländska varianten när det gäller kroppkakor. Det betyder att degen till största delen görs på rå potatis, plus lite kokt potatis. Och fyllningen innehållet rimmat sidfläsk, lök och kryddpeppar. Då de består av rå potatis blir öländska kroppkakor ofta grå i färgen. Palt och småländska vita kroppkakor är liknande rätter, men är inte samma sak.

Min farmor lagade ofta kroppkakor, och vi barnbarn fick hjälpa till. Så jag har sen barnsben sett hur man gör, men jag har bara kokat kroppkakor helt själv en gång tidigare, och det var i Sverige. Nu får ni hänga med när jag för första gången testar att laga kroppkakor här i USA!

Potatisen är viktig när man kokar kroppkakor. Det kan till exempel vara svårt att få dem att hålla ihop om man använder för färsk potatis. Jag använde mig av russet-potatis den här gången, och det fungerade bra. Till fläskfyllningen använde jag cured salt pork, som går att köpa på bland annat Safeway.

Recept till cirka 20 kroppkakor

Potatisdegen:
5 kg råriven potatis
250 g kokt pressad potatis
Några msk potatismjöl
2 msk salt

Fyllningen:
450 g tärnat fläsk (salt pork)
50 g hackad lök
1 msk mortlad kryddpeppar
1 tsk salt (kan uteslutas då salt pork i sig är väldigt salt)

1. Tärna fläsket fint, hacka löken, mortla kryddpepparn. Blanda noggrant med saltet (om du har i extra salt) utan att mosa sönder fläsket.

2. Skala potatisen och riv den med en fin rivskiva i matberedaren (det går såklart att riva för hand, men det är MYCKET potatis som ska rivas). Använd sedan en kökshandduk för att pressa ur så mycket vätska du kan, det ska bli en torr deg. Krama gärna över en bunke så att du kan återanvända en del av stärkelsen som samlas i botten.

3. Blanda den rivna potatisen med den pressade kokta potatisen, saltet och gärna med stärkelsen från pressningen. Det ska bli en formbar deg och eventuellt behöver du ha i lite extra potatismjöl.

4. Ta en bit av potatisdegen och gör en platt cirkel. Lägg fläskblandningen i mitten och rulla ihop till en boll så att fläsket ligger i mitten av potatismassan. Se till att alla skarvar binds ihop.

5. Koka upp saltat vatten och lägg försiktigt i kroppkakorna. Låt koka rikligt tills kroppkakorna flutit upp, sänk sedan värmen och låt dem sjuda i cirka en timme. Rör om försiktigt då och då.

Potatisdegen fick en lite märklig rosa färg när den oxiderade, med svenska potatissorter brukar den hålla sig gulgrå, men de färdiga kroppkakorna fick mer den klassiska grå nyansen.

Tips:
– Du vill ha en vass kniv när du tärnar fläsket. En del väljer att tärna fryst fläsk då det kan vara lättare att skära i.
– Om du vill förbereda kan du göra fläskfyllningen någon dag innan och potatisen kan förvaras skalad i kallt vatten. Tillaga gärna den kokta potatisen i förväg så att den hinner svalna.
– Använd så fint rivjärn/rivskiva som möjligt. Jag märkte att rivskivan jag hade var lite för grov, så jag körde den rivna potatisen försiktigt i matberedaren efter att jag rivit den.
– Om degen är svår att forma och man inte har potatismjöl tillgängligt kan man ta i lite vetemjöl.

Öländska kroppkakor serveras med ovispad grädde, smör och lingonsylt. Enligt vissa ölänningar ska det inte vara lingon till, det är ”ett småländskt påhitt”. Och personligen äter jag inte lingonsylt till nykokta kroppkakor, jag gillar den milda smaken med bara grädde och smör. Däremot brukar jag ha lingonsylt till stekta kroppkakor. Man kan också göra som min farfar brukade göra – han åt dem utan något tillbehör alls, förutom den sista som enligt honom behövde en klick smör för att lättare slinka ner i magen.

 

Om man får kroppkakor över är det vanligt att halvera dem, steka i smör, och servera med grädde och lingonsylt.

Jag var lite orolig hur det skulle smaka när man inte har tillgång till hundra procent rätt ingredienser, men kroppkakorna blev över förväntan och smakade mycket bra! Jag kommer kanske våga mig på att laga det igen!

Smaklig måltid!

Text & foto: Pernilla Jansdotter