Network Menu

Silverskeden

Silverskeden liggande på en sten

Vår utmärkelse till flitiga Sweor

Varje år delar SWEA San Francisco ut en hedersbetygelse i form av en vacker silversked. Mottagaren är en Swea som alltid ställer upp och gör mycket för vår organisation.

Den svenska traditionen att ge bort en silversked sträcker sig långt tillbaka i tiden. Under 1700- och 1800-talen delade institutioner och kungliga sällskap under högtidliga former ut belöningar i form av silver- och guldföremål. Den svenska gamla seden att belöna någon med en silversked är ett bra sätt att uppmärksamma någon som jobbar hårt för SWEA San Francisco. 

Silverskeden delades ut för första gången år 2004. Då var det  Barbro Osher, SWEA San Franciscos grundare, som fick den. Silverskeden måste förtjänas och kan inte köpas av individuella medlemmar.

SWEA San Franciscos silversked tilldelas en Swea som:

  • under många år varit aktiv medlem i SWEA
  • gärna erbjuder sina tjänster
  • har bidragit med nya idéer och initiativ
  • åtar sig och fullföljer en uppgift
  • för närvarande inte är styrelsemedlem i SWEA.

Tove Norlander, silversmed och medlem i SWEA San Francisco, har formgivit denna vackra silversked i form av en kvinna, hållande ordet SWEA högt över huvudet. Storleken är ungefär som en tesked.  SWEA-avdelningar kan köpa skeden från SWEA San Francisco och dela ut den till medlemmar de vill uppmärksamma genom att kontakta styrelsen.

Läs mer om Silverskedens historia på sweabloggensf.com


Marita Leth, mottagare av silverskeden 2021

2021 Silverskedsmottagare

Marita Leth

För otaliga insatser sedan 1983, inte minst ordförandeposten i två omgångar och outtröttligt engagemang med pyssel de senaste 25 åren samt för din positiva energi och omtänksamhet.


Tidigare silverskedsmottagare

2020  Siv Hood, för enormt engagemang och omtänksamhet i styrelsen som bland annat kassör, i vår julmarknadskommitté, bokklubb och revisionskommitté.

2019  Gun Bolin, för att hon ställer upp i alla lägen och drar hästlass i skuggorna. Hon besitter en oerhörd kunskap om SWEA och har suttit i styrelsen tre omgångar och är mycket aktiv i julmarknaden, varav som general från 2009 till 2017.

2018  Carin Bergman Hayashida, för att hon outtröttligt och sprudlande glad delar med sig av sin kunskap och skapar gemenskap med kreativa program. Styrelsemedlem 2014-2017, intiativtagare till bio, matlagningskurser, lutfisklunch, kräftskiva.

2017  Heléne Karlsson, för att hon alltid ställer upp. Har varit kassör i styrelsen, mammagrupper, julmarknads-general, alltid samarbetsvillig, glad och positiv och lätt att arbeta med.

2016  Inger Skogström, för idogt styrelsearbete i SWEA, gruppledare för bakbordet på julmarknaden i många år och initiativtagare till SWEA-Hjälpen.

2015  Christina Einstein, för mångårigt engagemang i SWEA på lokal och Internationell nivå: kommittéer, styrelsen, instiftandet av SWEA San Franciscos stipendium och mycket pysslande inför julmarknaden.

2014  Camilla Podowski, för att hon friskt hoppat in som skattmästare (direkt från Boston), ordförande, webbmaster, julmarknadsgeneral, tagit initiativ till PayPal, SurveyMonkey, SWEA San Franciscos månadsbrev med mera.

2013  Anita Benson, för oändligt många utskick, hantering av medlemskapet under många år och BOST.

2012  Nina Webber, för julmarknadsaktiviteter (layout, tillverkning av markiser, folkdräktsuppvisning), instiftande av Silverskeden, samt konferencier på många möten – en strålande talare.

2011  Ulla Wikander Reilly, för kontaktförmedlare av kulturella evenemang, arbete i och utanför styrelsen plus julmarknaden och korrekturläsning.

2010  Kerstin Eriksson Splawn, för bland annat alla sina år som skattmästare både för SWEA San Francisco och SWEA International, samt julmarknaden.

2009  Ann Faut, för bland annat SWEA San Francisco utflykter och SWEA International rumsförmedling.

2008  Siv Richards, för flera års skattmästeri och arbete med vår databas.

2007  Lisa Wiborg, för sina insatser som SWEA-ambassadör och mycket annat.

2006  Gun Johnston, för outröttligt hospitality engagemang.

2005  Margareta Gottreich & Ulla Sabelström, för instiftande av SWEA San Francicos bibliotek.

2004  Barbro Osher, för obegränsad generositet.