Network Menu

Historia

SWEA har sedan starten stött svensk kultur och tradition genom donationer och stipendier och deltagit i mässor och internationella arrangemang runt om i världen.

Idén till SWEA föddes på 1970-talet, när Agneta Nilsson arrangerade en svensk julmarknad i Los Angeles. Plötsligt hade hon en hel låda med namn- och adresslappar till svenskor i området, som alla var ivriga att hålla kontakt med varandra.
1979 grundades den första SWEA-föreningen i Kalifornien. Två år senare bildades paraplyorganisationen SWEA International, Inc. för att knyta samman alla de lokala avdelningar som snabbt hade vuxit upp.

ÅSK – fantastiska kvinnor

Årets Svenska Kvinna, en utmärkelse med syfte att uppmärksamma svensk kvinnlig kompetens i utlandet hade premiär 1989 då Ulla Wachtmeister var mottagaren. Sedan dess har en lång rad kvinnor, bland andra drottning Silvia, fått denna utmärkelse.

SWEA stödjer svensk kultur

SWEA International delar årligen ut tre stipendier i litteratur, interkulturella relationer och de fyra scenkonsterna. 2006 instiftades tillsammans med föreningen Svenskar i världen tre stipendier för ungdomar som bott i flera olika länder under sin uppväxt, läs mer under Unga Globala Nomader.

Dalahästar på SWEA-jubileum

I juni 2004 firade SWEA sitt 25-årsjubileum med konstutställning på Millesgården, konferens, specialföreställning på Oscarsteatern och bankett i Blå hallen i Stockholms Stadshus. Fjorton två meter höga dalahästar målade av Sweor smyckade Strandsvägsallén under jubileumsveckan och tillbringade sommaren på Skansen, innan de donerades bort inom Sverige och utomlands.

Omfattande samarbete

Agneta Nilsson och SWEA har mottagit flera utmärkelser för sina insatser att sprida kännedom om Sverige. Sedan 2006 samarbetar SWEA med Nämnden för Sverigefrämjande i utlandet. Samarbetet med den multinationella industrin har fördjupats både lokalt och internationellt.

SWEAs expansion fortsätter. Under åren 2001-2006 växte organisationen med tolv nya avdelningar. Vi ser fram emot att hälsa ännu fler svenskor i utlandet välkomna som medlemmar i framtiden.