Kassör Kristin Klingvall överlämnar en check till stipendiat JoAnn Conrad

SWEA San Franciscos stipendium 2021

Publicerad: 9 juli 2021

SWEA San Franciscos stipendium 2021 tilldelas JoAnn Conrad för hennes projekt med titeln “Stories of Women: The Fairy Tale Collaborations of Anna Wahlenberg and Aina Stenberg Masolle”. Hon behandlar kvinnors roll för den barnlitteratur som lästes av generationer av svenska barn som växte upp före Pippi Långstrump.

Svenska barnböcker är välkända världen över, men varken i Sverige eller omvärlden är man medveten om att det var kvinnor – lärarinnor, illustratörer, barnboksförfattare och heminredare – som var den drivande kraften bakom många kulturella och samhälleliga förändringar. Resultaten av kvinnors engagemang och arbete var grundläggande för förändringar i synsätt och bidrog till uppbyggnaden av det moderna Sverige.

Conrads projekt bottnar i behovet att belysa kvinnors roll som barnboksförfattare och uppmärksamma deras bidrag till samhälle och kulturliv. Hon fokuserar på två av dem, Anna Wahlenberg och Aina Stenberg Masolle. Wahlenberg författade över 40 barnböcker och ett stort antal berättelser för barntidningar från slutet av 1800-talet till sitt dödsår 1933, och hennes främsta illustratör var Aina Stenberg Masolle, vars adventskalendrar fortfarande ges ut varje år. Tillsammans skapade de berättelser som ofta gick stick i stäv med rådande genusuppfattningar i såväl traditionella berättelser som nyskrivna verk av manliga författare.


Om du söker på internet efter Aina Stenberg Masolle dyker mängder av vackra illustrationer upp.

JoAnn Conrad har redan fullgjort stora delar av den behövliga forskningen och kommer att använda SWEAs stipendium för fullbordan av arbetet i Sverige under fyra till fem månader, och hon avser att färdigställa ett manuskript för publicering i början av 2023. Vi är övertygade om att SWEA San Franciscos stipendium kommer att göra det möjligt för henne att nå sitt mål och att resultatet kommer att väsentligt bidra till kännedomen om svensk litteratur, historia och kultur i Förenta staterna och Europa.

SWEAs kassör Kristin Klingvall överlämnade en check på 10 000 dollar till årets stipendiat JoAnn Conrad 18 juni 2021.

Vill du veta mer om JoAnn Conrads arbete? Se en intervju med henne på Berkeleys hemsida.

Stipendiekommitténs arbete

Att SWEA San Francisco varje år delar ut ett generöst stipendium på 10,000 dollar, det vet väl de flesta SWEA-medlemmar. Men hur går det till? Vem bestämmer vem som skall få stipendiet? Styrelsen förstås, men hur kommer de fram till beslutet? Till hjälp finns stipendiekommittén, för närvarande bestående av fem medlemmar: Britt-Marie Ljung, Camilla Podowski, Ulla Reilly, Sussi Wisén och mig, Gunnel Tottie.

På vår hemsida kan man se att stipendiet kan sökas av “a qualified individual or group in the Western United States who is pursuing academic or professional research or artistic endeavors, with particular relevance to Sweden.”

Man kan också se att det krävs en hel del av den som söker – inte bara en ifylld ansökningsblankett utan komplett CV, utförlig beskrivning av projektet, rekommendationer av minst två personer samt arbetsprov – publicerade skriftliga arbeten, konstverk, eller andra bevis på en meriterande verksamhet. Det är många dokument att gå igenom, och just det är stipendiekommitténs uppgift.

Stipendieansökan skall vara inne under våren – exakt datum kan variera, i regel sista april – det anges varje år på hemsidan. I år hade vi sju ansökningar – en hel del att läsa, men tack vare Camilla Podowskis it-talanger går det lättare än för några år sen: nu lägger Camilla upp alla dokument på Google drive som vi alla får tillgång till. (Förr kom ansökningarna på papper och måste kopieras eller skickas runt till kommittémedlemmarna – en jobbig process särskilt när det gällde bildmaterial. Sedan kom email med attachments – mycket bättre, men de kom inte alltid fram ordentligt).

Vi läser individuellt igenom allt insänt material utan att diskutera med varandra – och givetvis inte med någon utanför kommittén – och när detta är klart har vi ett sammanträde där vi kommer fram till ett lämpligt förslag. Förra året fick vi ses på Zoom, men i år kunde vi till allas glädje ses personligen.

Vi börjar sammanträdet med att se vilka förslag som inte kan komma ifråga därför att de inte uppfyller de krav som finns noga angivna på hemsidan. Vanliga orsaker är att det saknas en budget eller att den angivna budgeten inte är realistisk. Den som söker skall också vara permanent bosatt utanför Sverige och i västra USA – det finns andra SWEA-stipendier för dem som inte kommer härifrån. För övrigt bra ansökningar har stupat på dessa krav. Det måste också vara så att projektet kan bli klart inom rimlig tid – vanligen ett år – och att det kan offentliggöras på ett sätt som bidrar till ökad kunskap om svensk kultur och samhälle. När vi sorterat bort ansökningar som inte uppfyller dessa krav ser vi på kvalitén hos projekten – de måste vara intressanta och presenterade i klara och välskrivna beskrivningar – och väljer bland dem ut det vi finner bäst uppfyller fordringarna.

Till slut skriver vi en rapport i två exemplar, ett på engelska och ett på svenska och skickar dem till styrelseordföranden, och först när styrelsen fattat slutligt beslut meddelas pristagaren.

Här på webben kan du se vilka som fått vårt stipendium tidigare, och vad de fått stipendiet för.

Text: Gunnel Tottie